Hilal Taktiği - diğer adıyla Kurt Kapanı – bedavailanlar.com.tr

Hilal Taktiği - diğer adıyla Kurt Kapanı

"Hilal Taktiği" veya diğer adıyla "Kurt Kapanı" veya "Turan Taktiği", düşmanı çevreleyerek imha etmeyi amaçlayan etkili bir askeri stratejidir.

Özellikle Osmanlı Devleti ve önceki Türk devletleri tarafından sıklıkla kullanılmıştır. Bu taktik, meydan savaşlarında başarıyla uygulanmış ve genellikle iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir.Strateji, sahte geri çekilme ve pusuya düşürme gibi aşamaları içerir. Ordunun savaş anında merkez, sağ kanat ve sol kanat olmak üzere üçe ayrıldığı görülür. Merkez kuvvetleri düşmana saldırır ve ardından geri çekilme gibi görünen bir manevra yaparak düşmanı çeker. Bu sırada, atlı birlikler genellikle at üstünde ok atarak savaşa devam ederler.

Bu sahte geri çekilme sırasında, düşman takip ederken, sağ ve sol kanatlarda pusular kurularak düşmanın içine çekilir ve kuşatılıp yok edilirdi.Ordunun temel stratejisi, üçe ayrılmış olup en seçkin kuvvetlerin merkezde toplanmasıdır. Sağ ve sol kanatlar, merkezden tamamen ayrılmaz ancak aralarında mesafe bırakılır. Merkezdeki kuvvetler, hızlı bir çarpışma sonrasında düşmanın merkezini yararak onları sağa ve sola itmeye çalışır. Bu durumda, aradaki mesafeli sağ ve sol kanattaki birlikler, düşmanın kanatlarına hızla hücum ederek onları kuşatılan hilalin tam ortasına alır. Ayrıca, merkez kuvvetleri, sağ ve sol kanatların kuşatmasıyla birlikte, çarpışmayı bırakıp merkezdeki yerlerini alarak düşman ordusunu tam bir ablukaya alır.Bu strateji, uygulanması zor olmasına rağmen kesin sonuç veren ve az sayıdaki kuvvetlerle yüksek sayıdaki düşmanları yenmenin mümkün olduğu bilinen bir taktiktir.

Tarihte bu savaş stratejisini en etkili şekilde uygulayan komutanlar arasında, 1740'larda Osmanlı ve Rusya'ya karşı savaşan Nadir Şah, Malazgirt Meydan Muharebesi'nde Alp Arslan ve Mohaç Meydan Muharebesi'nde Kanuni Sultan Süleyman gibi isimler bulunmaktadır.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın